top of page
Search

Stor milepæl for OptiRAS: Fisken er på plass!


Vi er stolte av å kunngjøre en betydningsfull milepæl i OptiRAS-prosjektet - første innsett av fisk har nå kommet på plass i karene og trives! OptiRAS leverer i henhold til forventningene og vil produsere fisk til under 2kWh pr kg.

OptiRAS-prosjektet er et joint venture, hvor SeaRAS AS og Leirvik AS, har utviklet den banebrytende helintegrerte RAS-løsningen. Med samarbeidspartnere Bremnes Seashore og Nofima, og støtte fra Innovasjon Norge.


Denne uken ble smolt fra Bremnes Seashore sitt settefiskanlegg på Skålevik flyttet til OptiRAS-karet. Akkurat nå svømmer 40 000 glade smolt i OptiRAS hvor de skal skal vokse og utvikle seg på land før planlagt utsett i Bremnes Seashores sjøanlegg utenfor Bømlo, om 6 måneder.


Bremnes Seashore ledergruppe på inspeksjon og befaring med Searas AS, som stolt viser frem teknologien og hoppende glade fisk.


Optimal Fiskevelferd - Vannkvalitet i fokus

I hjertet av OptiRAS ligger vannkvalitet og forpliktelsen til å sikre fiskens velferd. OptiRAS skaper optimale vekstforhold, og dette er nøkkelen til god fiskehelse.


Med en innovativ strategi for partikkelrensing og design på effektiv vannbehandling, forbedrer OptiRAS vannkvaliteten. Dette skaper et sunt og komfortabelt miljø for fisken, og glade fisk gir ikke bare en etisk, men også økonomisk gevinst med høyere biomasse og bedre produktivitet.


Men det stopper ikke der, OptiRAS har mye mer å tilby:

Bildene viser flytting av OptiRAS-karet fra Leirvik AS verft til dagens posisjon på Skålevik i Juni 2023.


Multifunksjonell - Biosikkerhet og vannbehandling i én enhet

OptiRAS er mer enn bare en oppgradering av eksisterende akvakultursystemer. Den er en all-in-one for vannbehandling, hvor transport, avgassing og skimming skjer over karet i én enhet. Dette gjør at hvert enkelt OptiRAS-kar fungerer som et fullstendig integrert og biosikkert RAS-system. I tillegg tillater dette en imponerende vannfornyelse av karet på 15 minutter sammenlignet med 40-50 minutter som tradisjonelle anlegg bruker. Dette sikrer en rask og effektiv sirkulasjon av vannet som som gir optimale vekstvilkår for fisken og minimerer risikoen for sykdom.


Skalerbar, leveringsklar og kan gjenvinnes

OptiRAS tilbyr en skalerbar og bærekraftig løsning, laget i resirkulerbart aluminium. Dette ferdigproduserte og modulære designet leveres fullstendig testet fra fabrikken, noe som reduserer oppstartstiden og kapitalkostnadene (Capex). OptiRAS-anleggene har høy restverdi og kan enkelt flyttes og selges da det ikke er behov for å grave ned rør i bakken, og denne skalerbarheten gir en langsiktig investering med muligheter for å flytting eller gjenbruk for fremtidige strategiske endringer.


Energieffektiv - Bærekraft i praksis

Energieffektivitet er en hjørnestein i OptiRAS-designet. Den bruker mindre enn 2 kWh per produsert kilo fisk, og dette er et bemerkelsesverdig lavt energiforbruk sammenlignet med tradisjonelle metoder. Dette reduserer ikke bare driftskostnadene, men gir også en mer bærekraftig tilnærming til oppdrett.


OptiRAS setter standarden for enestående vannbehandling med en rekke imponerende funksjoner. Her er et lite utvalg:


- Energieffektiv: Forbruker mindre enn 2 kWh per kg produsert fisk.

- Høy F/V: 6000 kubikkmeter per time, gir en uslåelig effektivitet i vannbehandlingen. F/V = 15 minutter, sammenlignet med 40-50 minutter i tradisjonelle anlegg.

- Effektiv avgassing: en høyeffektiv CO2-fjerning per kW, OptiRAS har vist seg å redusere CO2-nivåene med hele 50%.

- Kjøler vannet: prinsippet gjennom hovedvannstrømmen kjøler vannet (utvidende gass og fordampning) og reduserer TGP på en energieffektiv måte.

- Biosikkerhet: Hvert kar fungerer som et selvstendig RAS-system. Enkel rengjøring og desinfeksjon.

- Proteinskimming: Med kapasitet til å skimme alt vann opp til 4 ganger i timen, fanger OptiRAS partikler og bakterier på høygir.

- Produseres ferdig på verft: Lavere kapitalkostnader (Capex) og driftskostnader (Opex). Tillater leie av anlegg.

- Skalerbarhet og restverdi: Modulært design tillater enkel utvidelse. Ingen rør i bakken. Anlegget kan flyttes og selges.

- Minimalt vedlikehold: Automatisk, enkelt og effektivt.Veien Videre med OptiRAS

Med fiskene i karene og OptiRAS i full drift, gleder vi oss til å dele mer om vår reise med OptiRAS! 🌊🐟🚀


Video viser fisken i OptiRAS som er aktiv på fôret første dag etter innsett.Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer informasjon eller visning av OptiRAS.


- Team OptiRAS
0 comments

Comments


bottom of page